Yukarıya Dön
Adres
541 Nisbetiye Mahallesi, Gazi Güçnar Sokak
No: 4/2 Beşiktaş-İstanbul
İletişim
info@burakcarbuga.com
Telefon: +90 212 337 27 78

5G Nedir? 5G Teknolojisi Nelere Etki Edecek?

5G, OFDM (Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama) şifrelemesi ile kullanılacak olan yeni jenerasyon kablosuz mobil teknolojidir. 4G’ye kıyasla çok daha hızlı bir veri iletimi sunacak olan 5G, hızlı bir şekilde yüksek veri indirme imkanının yanında arıtılmış ve sanal gerçeklik gibi temelleri oluşmuş teknolojilerin gelişiminde etkili olacaktır.

Ve de en önemlisi yakın gelecekte sağlıktan iş yaşamına, güvenlikten eğitime kadar neredeyse hayatımızın her alanında çok daha büyük imkanlar sunacak olan IoT (nesnelerin interneti) teknolojisi ile entegre çalışacak. ( IoT ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Marketing Türkiye 2018 Şubat Ayı Röportajımızı buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

5G teknolojisinin global ve yerel etkileri, sektörler ve tüketici üzerine etkilerini içeren bu yazı da değerli arkadaşım, IoT Türkiye kurucusu Can Güleren ve teknoloji editörümüz Atabek Batuhan Bilgiç‘in satırbaşı destekleri için çok teşekkür ediyorum.

5G teknolojisinin Global Gelişimi ve Türkiye’de ki Durumu

Şu an kullandığımız 4G internetin 10 katı veri iletim hızına sahip olacak 5G, dünya çapında büyük ilgi gördü ve yatırım aldı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından bu yıl kullanılmaya başlanması öngörülen teknoloji Samsung tarafından da test ediliyor. Türkiye’de BTK ülkemizin çalışmalara adapte olduğunu ve teknolojiyi kullanan ilk ülkelerden biri olacağımızı duyurdu. Güney Kore, ABD ve Çin 5G teknolojisinin gelişiminde lider durumdalar. 

Türkiye’de de operatörler ve teknoloji sağlayıcıları 5G’nin hem altyapısı hem de kullanım alanları için çalışmalara başladı. Covid-19 salgını nedeniyle lansman tarihinin ileri alındığı duyurulsa da ülkemizde de şu anda ciddi bir altyapı hazırlığı devam ediyor. (5G’nin Covid-19 ve sağlık üzerine etkilerini merak ediyorsanız IoT Türkiye’de ki içeriği inceleyebilirsiniz. https://ioturkiye.com/2020/04/koronavirus-salginini-5g-teknolojisi-mi-baslatti/ )

Şu anda sektörde hem teknik ekipler içinde hem de iş birimlerinde bir yarış söz konusu. Teknik birimler teknolojinin gelişimi için yarış içindeyken, iş birimleri de müşteri ihtiyaçlarını inceleyerek ortaya çıkan çözümleri ürünleştirmeye çabası içinde. Önümüzdeki dönemde birkaç yenilikçi çalışmayı görmeye başlayacağız.  

5G, Dijital Pazarlama Gelişiminin En Önemli Oyuncusu

Dijital pazarlama alanında 5G’nin büyük bir ivmeye yol açması olası. Akıllı ev asistanlarının hayatımıza girmesi ile zaten evlerimizdeki nesnelerin bağlı hale geldikten sonra tek bir merkezden yönetimi kolaylaşmıştı. Şimdi IoT cihazları ile beraber evimizdeki diğer nesnelerin de kendi alanlarındaki eksikliği belirleyebilmesi ve sipariş verebilmesi mümkün oldu.

Online alışverişte bir ürün ararken arama motorlarından faydalanıyoruz. E-Ticaret siteleri SEO’ları üzerinde sürekli çalışarak en üstte görünen öneri olmak için büyük bir kaynak ve bütçe harcıyor. Peki IoT cihazımızın hangi ürünü sipariş edeceği nasıl belirlenecek? Ses aramasının mı önem kazanacağı yoksa platform mağazalarının ortaya çıkıp çıkmayacağını önümüzdeki zamanda göreceğiz. Ancak 10 yıl önce adapte olmaya başlanan SEO konusu için de yeni bir dünya olduğu göze çarpıyor. Diğer taraftan sipariş sonrası eve teslimin dronelar ile gerçekleştiği bir dönem yaklaşıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte siparişlerimize insan eli değmesinden ne kadar korktuğumuzu düşünürsek, bu gelişmeler insanlık için çok rahatlatıcı ve steril olacak. Belki de dronelar üzerinde reklamlar görmeye bile başlayacağız.

Bir diğer taraftan müşteriyi tanıma ve ona uygun teklifler iletme alanında yepyeni bir dünya bizi bekliyor. Artık sadece beyanata ve sosyal medya/web davranışına göre değil doğrudan yaşam tarzına göre olacak. Örneğin hızlı bir araba reklamına her gün bakan ama alım gücüne sahip olmayan kişi yerine hali hazırda alım gücü yüksek ve hızlı araç kullanan birine reklam gösterilebilecek. Müşteriyi tanıma anlamında pazarlamacılar hiç olmadığı kadar güç kazanmış olacak. Böylece alakamız olmayan reklamları daha az göreceğiz. Yine mecra anlamında da yeni ve geniş bir dünya bizleri bekliyor.

5G, Teknolojisinin En Önemli Sektörel Etkileri

5G ile birlikte gerçek anlamda IoT çağının başlayacağını söyleyebiliriz. 3G ile birlikte nasıl akıllı telefonlar hayatımızın merkezine oturduysa, 5G ile birlikte Nesnelerin İnterneti ve Bulut Teknolojileri alanında önemli ürün ve çözümler göreceğiz.

Sektöre olarak ise özellikle tıp, lojistik ve medya sektörlerinde büyük değişimlerin görülmesi anlamında önemli göstergeler var. Daha güvenilir ve birbiriyle iletişim halinde otonom araç teknolojisi için altyapı darbaoğazı ortadan kalkacağından ilerleme bekleniyor. Örneğin, büyük araç üreticisi firmaların önderliğinde tır filoları insansız taşıma yapmaya başlaması öngörülmekte. Tıp alanında robotlarla, uzaktan ameliyatların denemeleri gerçekleştirilmeye başlandı bile ve günümüzdeki tıp anlayışından çok daha güvenilir noktalara ulaşılacak gibi görünüyor.

Medya alanında canlı haber aktarımı çok daha hızlı gerçekleşebilecek. Düşük gecikme sayesinde 5G hızıyla farklı noktalardaki müzisyenler gecikme olmadan aynı anda müzik yapabilecek, online etkinliklerde gecikme sorunu yaşanmayacak. IoT sistemleri ve EDGE teknolojiler çok gelişecek dolayısıyla teknoloji sektörü tamamen değişecek denebilir. Akıllı evlerde çok daha fazla kontrol edilebilir akıllı eşya olacağı ve evlerimize ciddi anlamıyla girmeye başlayacağı ön görülmektedir.

5G ve Tüketici

5G özellikle 3 ana alanda hayatımızda gözle görülür değişimler getirecek gibi görünüyor. Bunlardan ilki tahmin edeceğiniz gibi yüksek hız. 5G ile birlikte Fiber hızını akıllı telefonlarımızda da görmeye başlayacağız. İkinci büyük değişim alanı ise 5G’nin kesintisiz bağlantı özelliği. Bu özellik sayesinde bağlantılardaki gecikmeler insanların fark edebileceği seviyenin altına inmiş olacak. Gecikmenin önemini özellikle online oyuncular çok iyi bilirler. En ufak bir gecikme veya takılmada mücadelenin sekteye uğramasına hatta kaybedilmesine neden olabiliyor. Yine yayıncılık alanında canlı yayınlar kesintisiz ve daha yüksek çözünürlük sunulabilecek ve 360 videoların paylaşımı için uygun altyapı sağlanmış olacak. Yine tıp alanında ve ulaşım alanında da kesintinin sıfıra yaklaşması kaynaklı büyük fırsatlar ortaya çıkacak.

IoT ve otonom sürüş alanları tahmin ettiğimizden de fazla gelişebilir. Otobanlarda tüm araçların birbirleriyle iletişim halinde olduğu, kaza riskinin sıfıra indiği ve sürücülerin direksiyona geçmek zorunda olmadığı bir ütopya artık uzak değil. Üçüncü büyük değişim alanı ise geniş kapasite özelliği sayesinde gelecek. Böylece yüksek miktarda IoT cihazları altyapıda sorun yaşamadan bağlanabilecek ve hayatımıza değer katacak. Bu konu neden önemli derseniz bugün ev wi-fi sinde bağlıyken evdeki birinin yüksek data tüketmesi ile evin kalanının etkilenmesini düşünün.

Yine mevcut altyapıda sadece az sayıdaki cihazımızın bağlanabilmesi için yeterli kapasite var. Oysa 5G ile evimiz, şehrimiz, iş yerimiz hatta kıyafetlerimizin bile internete bağlı olmasına yetecek bir altyapı kapasitesi olacak. Bunlarla birlikte yapay zeka ve sanal gerçeklik gibi alanların gelişmesine olanak tanıyacak, gerçekten ayırt edilemeyecek oyunlar, izleyicinin seçimlerine göre değişen filmler, içerisinde yer alabileceğimiz diziler geliştirilmeye başlanacak.

İnternet çok oyunculu oyunlara bakış açımızı değiştirecek bir hız kazanabilecek bu alanda yaşanabilecek gelişmeler hakkında fikir sahibi olmak için için James Dashner’ın bilim kurgu temalı Sanal Ağ serisi mutlaka incelenmeli.

Bilimkurgu Olarak Bilinen Birçok Konu 5G ile Gerçekleşebilir

Nesnelerin İnterneti’nin gelişmesi için büyük bir fırsat olacak diyebiliriz. Nasıl 3G olmadan akıllı telefonları kullanmanın anlamı yoksa IoT için de 5G benzer önem taşıyor. Şehirlerde araçların, evlerin ve kişisel eşyaların kullanıcının hizmetinde olduğu bir iletişim ağının oluşmasına olanak sağlayacak 5G, dünyada IoT amaçlarını gerçekleştirmek için en büyük yardımcılardan birisi gibi görünüyor. İleri seviyelerde yukarıda da anlatıldığı gibi bilim kurgu olarak gördüğümüz yüzlerce teknolojiyle birkaç sene içinde karşılaşacağız. Yine Edge Teknolojiler denilen, tüm işlemlerin Cloud üzerinde yapılıp cihazlara sadece veri okuma ve gösterme görevinin atfedileceği yenilikçi teknoloji yaklaşımı için de yeni bir gün doğuyor. Bilgisayarımız, telefonumuz veya VR cihazlarımız 5G ile birlikte işlemciye ihtiyaç duymadan cloud üzerinden çalışan sistemlere dönüşebilecek. Tabii ki bu dönüşüm her alanda çok hızlı olmayacaktır ama örneğin doküman ve veri yönetimi gibi alanlarda örneklerini görmeye başladık bile. Oyun dünyası için de cloud üzerinden çalışan, umut vadeden platformlar ortaya çıkmaya başladı. 

Burak Çarbuğa

Daha iyi bir web site deneyimi sunmak için çerezler kullanılıyor. Politika detayını inceleyin.