Yukarıya Dön
Adres
541 Nisbetiye Mahallesi, Gazi Güçnar Sokak
No: 4/2 Beşiktaş-İstanbul
İletişim
info@burakcarbuga.com
Telefon: +90 212 337 27 78

Google Ads Nedir?

Google Ads: Google’ın arama sonuçlarında, iş ortağı sitelerinde ya da Youtube’da oluşturduğunuz reklamlarınızı göstermenize olanak sağlayan dijital reklamcılık servisidir.

İnternet ortamı, pazarlama alanındaki gücünü günden güne artıran bir platform haline gelmiştir. Bir markanın daha etkili bir hale gelmesi için internet üzerinde görünür ve bulunabilir olması şarttır diyebiliriz. Bunu sağlamanın en efektif yöntemi ise Google’da reklam çalışması yapmaktır.

Google, 2000 yılında, reklam vermek isteyenlere yönelik, AdWords ismi verilen reklam servisini aktif etmiştir. İlk birkaç yılında sistemdeki etkileşim sayısı yıllık birkaç milyon seviyesinde kalıyordu. Güncel verileri incelediğimiz de Google Ads (AdWords), günlük 246 milyon ziyaretçiye ve 3.5 milyar günlük etkileşime sahiptir. Ayrıca, yapılan yatırıma %700 oranında dönüş alınmaktadır. Servis, 2018 yılında, re-branding çalışması ile Google Ads ismini almıştır.

2016 yılındaki istatistiklere bakıldığında, Google’ın elde ettiği gelirin büyük kısmının, Google Siteler’deki reklamlar aracılığı ile elde edildiği görülmüştür. Bu durum, takip eden 2017 ve 2018 senelerinde de görülmüştür. Hatta, 2018 yılında, Google’ın, 136 milyar dolar olan gelirinin yaklaşık 100 milyar dolarlık bölümünün,  %70’lik kısmının reklamlardan geldiği ortaya çıkmıştır.

Google Ads Reklam Çalışması Neden Yapmalıyım?

     İnternet üzerinde bulunabilir olmanın birincil yolu, arama motorlarında yapılan arama sonucunda (SERP) üst sıralarda yer almaktır ve Google, arama motoru pazarında %89’luk bir orana sahiptir. Bu nedenle, internet sitesinin veya markasının internette daha görünür hale gelmesi adına ilk hedef alınması gereken yer Google’dır.

Dünyanın %80’inden fazlasının aktif internet kullanıcısı olduğu bu günlerde, insanlar merak ettikleri konuları ya da ihtiyaç duydukları hizmetleri arama motorları aracılığıyla buluyorlar. Arama sonuç sayfalarında ilk sayfada, özellikle de ilk 3 sırada yer alan web siteleri, arama yapan internet kullanıcılarının yaklaşık %90’ını sitelerinde ağırlıyorlar.

Önümüzdeki 10 yıl içinde market alış verişlerini internet üzerinden yapacak Amerikalı sayısının toplam nüfusun %20’sine ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla market alış verişi gibi çok kolay yerine getirilebilecek bir görev bile internetteki servislerden faydalanılarak yapılıyor. Bu tespit, internetin ekonomik anlamdaki gücü ve geleceği hakkında bilgi vermek için yeterli olabilecek çok çarpıcı bir örnektir.

Birçok firma ya da marka, internet sitesi – sanal mağaza açmıştır ve satışlarını artırmak için internet sitelerine yatırım yapmaktadır. İnternet üzerinde görünür hale gelmenin yolu ise arama motorlarından geçmektedir.

Kullanıcılar, bir ürün ya da hizmet almadan önce, onun hakkında araştırma yaparlar ve bunun  için de arama motorları kullanılır. Belli kelimeler kullanılarak yapılan bu aramalarda en çok tıklanan sonuçlar, araştırmalara göre, arama motoru sonuç sayfasında, ilk sayfalarda görüntülenen sonuçlardır. Yani, web sitenizin arama sonucunda ne kadar üst sırada yer alırsa, sitenize o kadar fazla ziyaretçi gelir ve doğal olarak müşteri kazanma şansınız da o kadar yükselir.

Sonuç olarak dünya çapında üretim ve pazarlama yapan bir firmayı (mesela cep telefonu üreten bir firma, Apple – iPhone gibi) düşünürsek, anahtar kelimelerle yapılan arama sonuçlarında ilk 3 sırada yer alması, dünya üzerindeki yaklaşık 3,5 milyar insana ulaşmasını sağlayacaktır. Dünyadaki tüm televizyon kanallarına (ki bu birkaç milyar dolar harcamanız anlamına gelir), 3,5 milyar potansiyel müşterinize ulaşmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenden dolayı bütçe kontrolünüzü elinizden bırakmayarak, istediğiniz günde ya da istediğiniz zaman aralığında işletmenizi ya da hizmetinizi potansiyel müşterilerinizle Google Ads ile buluşturabilirsiniz.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Google Ads servisinin çalışma özellikleri, bu reklam hizmetinden yararlanmak isteyen birçok işletme sahibi tarafından merak edilmektedir. Sistemin çalışma prensibi aslında çok karmaşık değildir. Firmanızın, markanızın ya da satmaya çalıştığınız ürününüzün özelliklerine göre, hedef kitlenize dahil olan bir kullanıcının, arama motorunda aratabileceği kelimeleri ya da kelime gruplarını tespit edersiniz.  Daha sonra da, bu kelime veya kelime grupları kullanılarak yapılacak olan aramalarda, sitenizin, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP)  görülmesini sağlayacak bir reklam verirsiniz.

Google Ads, ‘’tıklama başına ödeme – PPC  (Pay Per Click)’’ olarak isimlendirilen bir pazarlama modeli ile hizmet vermektedir. (Farklı reklam kampanyalarında bu servis izleme süresi, gösterim başına gibi farklı ücretlendirme yöntemleri ile de hizmet vermektedir.)  Reklam kampanyanız ne kadar başarılıysa, o kadar fazla tıklama kazanırsınız ve bunun sonucunda da daha fazla yeni müşteri kazanırsınız.

Google Ads Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Goole Ads reklam maliyetini belirlerken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu vardır. Firmanız ya da internet siteniz, alanında hizmet veren tek firma konumunda değilse, sizin reklam vermek istediğiniz anahtar kelimelere göre reklam vermek isteyen başka firmalar da mevcut olacaktır.  O firmalar da aynı kelimeler ya da kelime grupları teklif verecektir. Burada yapmanız gereken, reklam için verdiğiniz teklifle rakip firmaların üzerine çıkmak olacaktır. Tıklama başına maliyet (TBM) artıkça, arama sonuçlarında üst sırada görünme ihtimaliniz de o kadar artacaktır.

Yani bir nevi ihale sistemi ile reklamlarınızın ücretlendirmesi sağlanmaktadır. Tabii sadece ödediğiniz ücret değil, Google tarafından kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmak için belirlenen faktörler de (Kalite Puanı) reklamlarınızın tıklama başı maliyetini değiştirmekte ve reklam sıralamanızı etkilemektedir. Yüksek ücret ödenmesine rağmen bu kriterlere uyum sağlayamayan firmalar daha alt sıralarda kalabilirler.

Google Ads Kalite Puanı (AdRank) Nedir?

Google Ads Kalite Puanı (AdRank), Google’daki arama sonuçları sayfasında, reklam veren hangi sitenin hangi sırada yer alacağını belirleyen bir ölçüm sistemidir.Reklam verdiğiniz arama terimleri yapılarak yapılan aramalarda, sitenizin kaçıncı sırada görüleceğini belirleyen belli faktörler vardır. Bunları basit şekilde şöyle sıralayabiliriz;

  • Kalite Puanı: Anahtar kelimenizin oluşturduğunuz reklamla olan alakasının açılan web sayfası ile ilişkilendirilmesi ile atanan bir tahmindir. 1 ile 10 arası bir ölçeklendirilme ile puanlanır.
  • Açılış Sayfası Deneyimi: Reklamınız tıklandıktan sonra karşılaşılan sayfasının kullanıcıların yapmış olduğu arama terimi ile ne kadar ilişki olduğunu ve sayfanın kullanıcı deneyimini (açılma hızı, sayfadaki dolaşım kolaylığı vs.) tahmin etmesidir. Örneklendirecek olursam, ‘’gözlük’’ kelimesi ile tetiklediğiniz reklamın açıldığı sayfanın ‘’gözlük’’ kelimesini barındırmadığını ve çok geç açıldığı düşünülürse puanlamanız çok düşük olacaktır. Belirli bir süre sonra reklamlarınız düşük puanlamadan dolayı görünmeyecektir.
  • Reklam Alaka Düzeyi: Reklam çalışması yaptığınız anahtar kelimenin oluşturduğunuz reklam ile ne kadar ilişkili olduğunun ölçümüdür. Yine gözlük kelimesinden örnek verecek olursam reklam verdiğiniz ‘’gözlük’’ kelimesinin oluşturduğunuz reklamların metinlerinde geçmesi gerekmektedir.
  • Beklenen Tıklanma Oranı: Reklamlarınız gösterim aldığında ki tıklanma olasılığını ölçer ve reklamlarınızın daha önce ki tıklanma oranını temel alır.

Dönüşümü Yükse Günlerde Görüşmek Üzere,

Burak Çarbuğa

Daha iyi bir web site deneyimi sunmak için çerezler kullanılıyor. Politika detayını inceleyin.